קפה. המשקה הפופולארי ביותר בעולם. בישראל, תשעה מתוך עשרה אנשים אוהבים לשתות קפה. הבעיה מתחילה כשמסתכלים על סוגי הקפה הרבים: קפוצ'ינו, כפול וקצר, קפה הפוך, גרניטה ועוד רבים אחרים. מה ההבדל בין כל סוגי הקפה האלה?

אם ההרגשה שלכם היא חוסר אונים כשאתם ניצבים מול תפריט בבית קפה או מול מכונה למשקאות חמים, אז הגעתם בדיוק למקום הנכון. למה? כי אנחנו נפזר כאן חלק מהערפל באמצעות הסבר על האספרסו.

קצת על קפה אספרסו

קפה אספרסו נפוץ מאוד היום, ותהליך הכנתו פשוט: טוחנים גרגירי קפה לאבקה דקה ומעבירים דרכם קיטור או מים חמים, לרוב בטמפרטורה של 70 מעלות. הקפה שמתקבל הוא קפה חזק וארומטי, אשר מכוסה בשכבת קצף המכונה 'קרמה'.

טעמו העשיר של האספרסו מביא לכך שהוא משמש בסיס למשקאות קפה אחרים. כך, לדוגמא, הקפוצ'ינו המפורסם מורכב משליש אספרסו ומכמות זהה של חלב ושל קצף, לאטה מכינים על ידי הוספת אספרסו קצר לחלב חם ולחלב מוקפץ, וישנם עוד משקאות קפה רבים המבוססים על אספרסו ? אם זה ארוך או קצר.

קיימים גם משקאות אלכוהוליים מבוססי אספרסו, שאחד המפורסמים שבהם הוא הקפה האירי, שהוא, למעשה, אספרסו עם וויסקי. משקאות נוספים הם קפה מקסיקני, שמשלב את האספרסו הארוך עם טקילה וכן משקאות אלכוהוליים אחרים, כמו קפה טולדו.

בלי שנשים לב, בכל תחום של חיינו ישנן אופנות מתחלפות המשפיעות על ההרגלים וההעדפות שלנו. כך גם בתחום הקפה. קפה אספרסו הוא היום השליט הבלתי מעורער של תרבות הקפה בארץ ובעולם, עם או בלי חלב, כאספרסו קצר, ארוך, כפול או בקפוצ'ינו.

כל משקה קפה אחר כמו קפה שחור או נס קפה נתפס מיושן ובלתי אופנתי בעליל. כניסתו המאסיבית של האספרסו לחיינו שינתה גם את הרגלי השתייה הביתיים והפכה את הטעם שלנו לאקסקלוסיבי הרבה יותר, וישמור השם מאותם ימים בהם נס קפה שאינו מגורען היה מאכלס את מדפינו.

מאיפה הגעת, קפה אספרסו?

מקור האספרסו הוא בצרפת, בשנת 1922. אז בפעם הראשונה הוזרמו מים רותחים בלחץ גבוה על פולי קפה טחונים דרך מסננת. שש עשרה שנים לאחר מכן, המציא איטלקי בשם אקילה גאג'ה את מכונת הקפה הראשונה והחל את מסעו של האספרסו ללב הקונצנזוס העולמי, תחילה בבתי קפה ומסעדות ומאוחר יותר גם במשרדים ובבתים פרטיים.

כל ברמן או מלצר שעובר התלמדות במסעדה או בבית קפה יכול להעיד כי אחד הדברים הראשונים עליהם מקפיד כל בעל מקום הוא החוק הנוגע להגשת קפה אספרסו: להגיש כמה שיותר מהר לשולחן. יותר מהר ממנת אוכל שמחכה על הדלפק, יותר מהר מקפוצ'ינו, כוס מיץ, תה עם נענע או קינוח.

מהירות ההגשה הנשמרת בקפדנות בכל העולם ומהירות ההכנה של האספרסו נתנו לו את שמו, המגיע מהמילה אקספרס, שפירושה, כמובן, מהירות גבוהה. מלבד המהירות, כמו בכל עניין שהפך לאגדה ולשם דבר, ישנה עוד רשימת חוקים בלתי כתובים בנוגע להכנת אספרסו.

החוקים הבלתי כתובים להכנת קפה אספרסו:

  • ההגשה המהירה של האספרסו נועדה להבטיח שהוא יגיע רותח אל הלקוח. המדקדקים דואגים למלא קודם כל את כוס האספרסו במים רותחים שיחממו אותה במספר השניות עד למילוי ראש המכונה בקפה הטחון. ברגע שהראש המלא בקפה טחון ממוקם והקפה מוכן למזיגה, שופכים את המים וממלאים אותה בקפה, וכך מובטח שטמפרטורת הכוס לא תקרר את הקפה
  • כאשר ממלאים את ראש המכונה בקפה טחון ו'מלבישים' אותו במיקומו הנכון לקראת הפעלת לחץ המים שיביא למזיגת הקפה, יש למזוג מיד את הקפה. המתנה עם ראש מלא בקפה טחון בלי להעביר דרכו את זרם המים החמים עלולה 'לשרוף' את הקפה ולפגום בטעמו
  • אחד המדדים העיקריים לאיכותו של הקפה הוא הקרמה שלו, שכבה שומנית מעט של מעין קצף חום הנוצר מהמפגש בין השומנים והסוכר שבפולי הקפה לבין לחץ המים החמים. כל כוס של קפה אספרסו איכותי צריכה להיות בעלת שכבת קרמה, שככל שתהיה סמיכה ותיעלם לאט יותר, כך ייחשב הקפה למשובח יותר