תרבות הקפה המתפתחת בארץ ושעות העבודה הארוכות הביאו לעלייה במעמדם של סוגי הקפה השונים, ובהם גם האספרסו. אספרסו קצר ידוע כקפה המיועד לאניני טעם בלבד, המעריכים את טעמו של קפה איכותי ומעוניינים ליהנות מארומה ומרירות משובחת יחד עם זריקת אנרגיה מהירה. השאלה המתבקשת היא, כיצד מייצרים אספרסו איכותי?

מהו אספרסו קצר?

עוד בטרם נדון על הכנתו של אספרסו איכותי, חשוב שנבין מהו אספרסו: מקור השם הוא מאיטלקית, ופירושו "מהיר" ו"מדויק". על כן, קפה אספרסו אשר לא מוכן מהר מספיק או שלא נעשה בו שימוש במינונים נכונים של חומר וטמפרטורה, לא יכול לקלוע להגדרה האמיתית של אספרסו.

אספרסו קצר מכינים באמצעות מכונת אספרסו אשר טוחנת אבקה של פולי קפה במשך כ-25 שניות בלבד (מכאן ההתייחסות להכנה המהירה של אספרסו). האספרסו הקצר מכיל כמות מדודה של שבעה גרם פולי קפה, בעוד שאספרסו כפול, בהתאם לשמו, מורכב ממנה כפולה של פולים, קרי 14 גרם.

כיצד מכינים אספרסו קצר משובח?

הסוד להכנת קפה משובח הוא ברכישת מכונות קפה איכותיות. שוק הקפה - כיאה לשוק שהפופולאריות שלו עולה בהתמדה - רווי במבחר גדול של מכונות המיועדות לסוגים שונים של קפה ובאיכויות שונות.

כדי לרכוש מכונות קפה מתאימות, מומלץ לבחור ביצרן איכותי, המתמחה בייצור מכונות קפה (להבדיל מיצרנים המתמחים גם בייצור מכשירי חשמל אחרים) ולהקפיד שהפעלת המכונה תהיה כרוכה בפעולה קלה, מהירה ונוחה.

האם די במכונה איכותית בלבד למען אספרסו קצר איכותי?

מכונת אספרסו היא אמנם המרכיב החשוב ביותר בהכנת המשקה, אך לא די בכך כדי להבטיח קבלת אספרסו קצר משובח. ראשית כל, חשוב להקפיד על ניקיון המכונה אחת לכמה חודשים. מכונות קפה, בדומה לכל מכשיר חשמלי בבית, דורשות תחזוק קבוע שנועד למנוע בלאי ולהבטיח קבלת קפה איכותי.

אספרסו איכותי הוא אספרסו טרי, ולכן, כדי להבטיח קבלת קפה משובח, חשוב להקפיד לעשות שימוש בפולי קפה טריים בלבד, בדיוק כשם שאנחנו מקפידים לאכול אוכל טרי. אמנם זה נשמע זניח כשמדובר במשקה חם, אך בפועל ניתן להבחין בקלות בהבדלים בין אספרסו שמקורו מפולים שאינם טריים לבין קפה אספרסו טרי. בנוסף לכך, חשוב לוודא שהפולים לא ישבו במכונה בלא שימוש שעות ארוכות.

אספרסו קצר ומים נקיים

ככלל, מומלץ לשתות מים נקיים בלבד. אמנם המים שנעשה בהם שימוש בהכנת אספרסו קצר עוברים רתיחה בטמפרטורה גבוהה, אך חשוב בכל זאת לשמור על ניקיונם ולוודא שאין בהם אבנית. על כן, מומלץ להשתמש במים שעברו סינון בטרם הכנסתם למכונת הקפה.

הניסיון חשוב גם הוא

אספרסו מעולה הוא קפה שצבעו כצבע הדבש, כלומר חום-זהוב בהיר. אספרסו מורכב מ-10%-30% קרמה, שזו אותה שכבת קצף בגוונים מנומרים אשר מופיעה בחלקו העליון של הקפה. הקרמה היא האינדיקציה הטובה ביותר לכך שהקפה הוכן כראוי. פרמטרים כמו צבעה של הקרמה, המרקם שלה וטעמה הם נתונים משתנים שתלויים בטיב טחינת הפולים.

יתכן שבניסיון הראשון לא תצליחו לקבל את האספרסו הקצר והמשובח שרציתם. יצירת אספרסו קצר שיקלע בדיוק לטעמכם היא תהליך שדורש זמן, מיומנות והיכרות עם מכונת האספרסו שרכשתם. חשוב להקפיד על זמן זרימה נכון ומעבר לזה ? הכל עניין של תרגול. בסוף גם אתם תצליחו ליצור אספרסו קצר משובח, על פי דרישותיכם המדויקות.